KURANG ZAT BESI, DARAH MERAH & HEMOGLOBIN & WANITA HAMIL

Simptom anemia

DTT 14:
KURANG ZAT BESI, DARAH MERAH & HEMOGLOBIN & WANITA HAMIL

Sumber zat besi

Tanda kurang zat besiTanda kurang zat besi

Pada DTT kali ni, ummi ingin berkongsi mengenai seseorang yang kekurangan zat besi dalam tubuh badan. Kita selalu diberitahu oleh doktor atau mendengar mengenai ZAT BESI. Tetapi tidak mengetahui sebenarnya apa keperluan sebenar dalam badan kita.
Apa itu zat besi???
✔ Zat besi adalah nutrisi yang berperanan penting dalam pertumbuhan manusia semenjak dalam dari dalam kandungan ibu lagi.
Kenapa Zat Besi Penting???
✔ Zat besi merupakan bahagian penting dari hemoglobin. Hemoglobin adalah komponen sel darah merah yang berperanan dalam membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh dan membawa karbon dioksida kembali ke paru-paru untuk dikeluarkan.
Berapa ZAT BESI diperlukan dalam tubuh badan???
✔ Lelaki dewasa (berat badan 75 kg) mengandungi ± 4000 mg zat besi, sementara wanita dewasa (berat badan 55 kg) mengandungi ± 2100 mg zat besi.
Zat Besi juga berperanan dalam pengeluaran & pembebasan TENAGA di dalam badan. Ia juga merupakan komponen SEL DARAH MERAH yang amat penting!
Zat Besi terdiri daripada HEMOGLOBIN iaitu PIGEMEN MERAH di dalam darah yang mengangkut oksigen ke sel & mengeluarkan KARBON DIOKSIDA daripada sel.
KEKURANGAN ZAT BESI???
✔ Kekurangan Zat Besi kerap dialami oleh kaum wanita kerana wanita banyak kehilangan darah ketika HAID. Oleh itu, sumber pemakanan yang mengandungi zat2 besi seperti BIJIRIN, HATI, BUAH-BUAHAN & SAYUR-SAYURAN HIJAU.
✔ SAYURAN yang direbus boleh mengurangkan zat bestnya sehingga 20% & elakkan minuman berkafein semasa mengambil makanan tambahan yang kaya dengan Zat besi. kafein boleh mengganggu penyerapan zat besi dalam tubuh badan.
TANDA2 Kekurangan Zat Besi???
✔ Garis PUTIH melintang pada kuku
PENYEBAB kekurangan Zat Besi???
✔ Kurang mengambil Makanan yang tinggi zat besi
✔ Kehamilan
✔ Kehilangan darah yang banyak
✔ Badan tidak dapat menyerap zat besi
AKIBAT kekurangan Zat Besi???
✔ Anemia
✔ Kekurangan berat badan bayi, bayi berisiko lahir pramatang
✔ Berat badan berlebihan
Kesimpulannya, semua harus mengamalkan pemakanan yang sihat & seimbang. Sentiasa mengutamakan pemakanan sayur-sayuran & Buah-buahan. 😉
#UmmiHani 💕
#Olivehouse
#Olivehousepahang
#TeamPerawatOHPahang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge